A NAV honlapján található legfrisebb információs füzet  itt olvasható!

NAV INFORMÁCIÓS FÜZET

                                                                                          

Adózás, de hogyan?

 

Ez az a téma amivel senki nem foglalkozik szívesen, de mivel befektetésekkel foglalkozunk kell néhány fogalmat tisztázni és beszélni róla. Mindenkinek tudnia kell milyen lehetőségei és milyne kötelezettségei vannak az adott témában, az hogy él-e ezekkel vagy nem az már nem a mi felelősségünk. Amenyiban a hatálolyos adójogszabályok szerint adott évben fizetnük kell a külföldről származó bevételeink után, akkor véleményem szerint jobban járunk ha szerepeltetjük ezeket az összegeket az adóbevallásunkan is, és a szükséges adót is befizetjük utánuk. Én biztosan ezt fogom tenni, és ajánlom mindazoknak akik hasonló bevételre tettek szert a különböző internetes munkákból, befektetésekből. 

 

A kényes kérdés után vágjunk bele! Elsőzör is nézzük meg egy kicsit az Offshore fogalmát. Az elmúlt időszakban igencsak negatív színben tüntették fel ezt a médiában, amikor ezt halljuk akkor szinte mindenkinek először a csalás jut eszébe, pedig nem így van.
Lehet-e magánembernek offshore cége?
Offshore bankszámlát már 250€-tól lehet nyitni!
Mi az offshore bank? 
Az offshore bank egy olyan bank, amely a külföldi szervezetek és magányszemélyek részére nyithat bankszámlát. 
Offshore bankszámla magánszemélynek
Offshore helyszínen történő bankszámla nyitásának nem kizárólag offshore cégeknek van értelme. Magánszemélyként is van rá lehetőség, egy offshore helyszínen nyitott számla számos esetben anonim (név nélküli) és a hatóságok számára hozzáférhetetlen. 
Egész világon használható bankszámla és bankkártya
Az offshore bankszámlák és bankkártyák egy része a világ számos országában korlátozás nélkül használható. 
Amennyiben magánemberként szeretnél számlát nyitni írjál ide: EMAIL

 

Miért jó egy offshore cég?  Miért használja az internetes üzletek többsége ezt a megoldást?
  • minimális, többségében éves fix adóterhek
  • szabadabb, szabályozás, nincs számlavezetési, számlaadási kötelezettség
  • nincs örökösödési adó
  • az offshore adóparadicsomok általában biztos és megingathatatlan háttérrel rendelkeznek, így nem kell államcsődtől vagy vagyon elkopzástól, vagy bármely más, demokratikus jogrendszerben nem alkalmazható eljártástól tartani.
  • nins árfolyamnyereség-adó
  • tulajdonosi szerekezet titkossága
  • névleges igazgató lehetősége
  • a bejegyzett cégek 25 évig minimum fix státuszt kapnak (nem lesznek váratlan törvényi változások)
  • az offshore cég használata mindenhol alkalmazott, törvényes megoldás
  • az offshore cégeknek a saját országukban nincs adófizetési kötelezettségük
Ha utánanézel akkor látni fogod hogy nagy világcégek is offshore struktúrában működnek, mint pl. Apple, Coca Cola...stb. Itthon is sok nagyvállalkozó, és állami kötődésű cég használja ezt a formát, hogy a megtakarított adót másba fektesse be. 
Néhány fontosabb kérdést, ami Téged is érinthet: 
1. Ha offshore cégnél fektetek be pénzt, de a profitot itthoni bankba utaljuk akkor ki kell fizetni a külföldről származó jövedelem utáni 16% adót? 
Igen, be kell fizetni. Ugyanis ha a NAV egyszer valamilyen vizsgálat folyamán bekéri a bankszámlakivonatunkat, ott látszódni fog a külföldről származó jövedelem, és rögtön megnézik hogy fizettél-e utána adót. Az éves adóbevallásodban pedig van egy sor ahol a külföldről származott összes jövedelmedet kell beírni és befizetni a 16%-ot. Ez azt jelenti, hogy például 10.000,- Ft után az adókötelezettségünk 1.600,- Ft lesz. 
2. Mi van akkor ha már a leadózott pénzünkből fektetünk be valamilyen üzletbe és a profitot hazai bankba utaltatjuk. Akkor is fizetni kell a 16%-ot?
Igen. Az adóhatóságot nem érdekli milyen pénzből származik a plusz jövedelmed. Vizsgálni csak azt fogják, hogy a külföldről érkezett pénzünk után befizetjük-e az adót. Viszont az fontos, hogy csak a hozam, a profit, nyereség után kell befizetni, mert ha megszüntetjük a befektetésünket és visszautaljuk a számlánkra a pénzt akkor nem kell újra kifizetni az adót. 
3. Ha a profitunk után külföldön akarunk adózni, akkor itthon már nem kell?
Ebben az esetben itthon nem kell adózni, viszont tudni kell igazolni hogy máshol fizettük be az adót. 
4. Egy NAV-os ellenőrzés folytán hogyan tudom bebizonyítani hogy a befizetett és kapott pénz online üzletekből származik? Mi van ha semmilyen papír nincs ezekről? 
Minden befizetésnél érdekelt valamelyik magyar bank is (kártyáról fizetsz be akkor is, ha utalsz...stb.) a NAV ezeket vizsgálja, bekérheti az összes számlakivonatodat. De csak az érdekli őket, hogy a kapott összegek után befizetted-e az adót!
5. Külföldön vezetett számlám van, oda kérem ki a profitot és onnan is fizettem be. Van hozzá bankkártyám is, ha ezzel fizetek vagy pénzt veszek ki az a NAV tudomására juthat? 
Nem valószínű, mert ebben az esetben a pénzmozgások a külföldi bankszámlakivonatodon látszanak csak. De mivel az EU-tagok vagyunk, indokolt esetben utánanézhetnek a külföldi számládnak is. 

 

Az írsokhoz felhasználtunk anyagot a www.offshore-ceg.net oldaláról, és nip.com oldaláról is. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* indicates required
Close