Hyip-üzletek

 

Elég sokszor találkozhatunk ezzel a fogalommal az internetes befektetések világában és itt az oldalunkon is van néhány hyip-befektetői program. Ezért úgy gondoltam hogy érdemes egy kicsit részletesebben is foglalkozni ezzel a kifejezéssel és magával a fogalommal. 
Mi is az a hyip?
Egy, az angolból átvett mozaikszó: High Yield Investment Program, vagyis magas hozamú befektetési lehetőség. Amikor egy olyan céggel találkozol az interneten ahol rövidebb-hosszabb futamidőre különböző napi kamatokat ajánlanak, akkor hyip-cégről van szó.  Ilyen cégek szinte naponta jelennek meg a neten, akár több tucat is egy-egy hét alatt, fontos tudni hogy ezeknek kb. a 80%-a mögött nincs valós kereskedelmi tevékenység - forex, tőzsde, ingatlanpiac...stb. - egyszerűen egy ponzi (piramisjáték) alapra épülnek fel. Mindig az új befizetők pénzéből fizetik ki a régieket. Ezektől a cégektől óvakodni kell, mi is teljes mértékben elhatárolódunk tőlük! Az ilyen fajta tevékenységeket a viág minden részén tiltják, és nagyon keményen büntetik is. Nemzetközileg "ponzi"-nak hívják, itthon használjuk a piramisjáték kifejezést. Nagyon ügyelünk arra, hogy az oldalunkra felkerült üzletek megfeleljenek minden törvényi követelménynek, így itt nem fogsz találni olyan programokat amelyek meggazdagodást ígérnek néhány hét vagy hónap alatt. 
Sajnos vannak olyan adminok akik valótlan adatokat tesznek fel az oldalra, olyan tevékenységeket jelölnek meg, amelyeket nem csinálnak, közük sincs hozzá. Ezeket elég nehéz ellenőrízni, ráadásul olyan is megtörtént már hogy egy legálisan működő cég nevével indítottak egy hyip-üzletet, ami persze eltűnt néhány hét múlva a befizetett pénzekkel. Vannak csalók is akik lemásolnak egy jól menő hyip-oldalt és egy pici - szinte alig észrevhető - változtatással embereket toboroznak és miután befizettek néhány ezren egyszerűen eltűnnek. 
Mielőtt teljesen elmenne a kedved az efféle befektetésektől, le kell szögezni hogy lehet pénzt csinálni a hiyp-programokból. Alapos körültekintéssel kell megválasztani hová tesszük be a pénzünket. Mi csak kivételes esetben fektetünk be 60 napnál hosszabb hyip-programokba, egyrészt mert ez a recesszió ami ma a világban van nagyon kiszámíthatatlanná teszi a pénzügyi piacokat, másrészt mint előbb írtam a hyip programok nagyon könnyen eltünhetnek. Nézzük meg hogyan osztályozzuk a hyip-programokat a kockázati szintek szerint:

                                                   

A hyip-cégeket négy fő csoportba szoktuk osztani:
  • Magas kockázatú: ezekban a programokban a napi kamat meglehetősen magas, elérheti az 5,5%-ot sőt esetenként még ennél is többet ígérnek. Ez rendkívül magas kockázatot jelent és bár nagyon kecsegtető az ígért profit - mégha rövid is a futamidő - szinte biztos hogy ezek az üzletek nagyon hamar eltűnnek,  mert képtelenség kitermelni folyamatosan ekkora nyereséget.
  • Közepes kockázatú: ezekben az üzletekben a napi hozam általában 3,5%-5% között mozog, a futamidő 25-60 nap között mozog, általában a leghosszabb futamidő letelte után eltűnnek, megszünnek - egyszóval a scam kategóriába kerülnek. 
  • Biztonságos: ebbe a kategóriába soroljuk a napi 2%-3%-ot ígérő üzleteket, ezek viszonylag hosszú ideig működőképesek,  de persze ez nem garancia arra hogy egy-egy nem fog eltűnni. 
  • Nagyon biztonságos: ezek napi szinten nem adnak többet  1%-1,5% hozamnál.  Ezeket az összegeket viszonylag könnyen kilehet termelni és így hosszú távon fizetőképesek maradnak, ilyen pl. a Malaysian Inc. 
Hogyan válasszunk hyip-programot? 
  • az első, legszembetűnő az oldal kinézete, mennyire igényes és egyedi a design, "https" titkosítást támogat-e, az admin mennyire aktívan dolgozik az üzleten (vannak-e marketing anyagok, bannerek, linkek, videok, pdf, online tréningek, webkonfik, hírlevelek...stb.)
  • hányféle befektetési program található az oldalon, ez alapvetően fogja meghatározni hogy az adott üzlet mennyi ideig lesz életképes. Az általános gyakorlat az, ha nagyon magas napi hozamot kínálnak, annál rövidebb ideig van sikeres kifizetés. Ha mindenáron kockáztatni akarsz akkor érdemes a legelején ilyen programba beszállni, mert akkor még van esély arra hogy megkapod a pénzedet. Hogy konkrétan mire is gondolok: 15 nap alatt 30$ befektetésből 900$-t ígérnek.  Ezt talán néhány körig tudják tartani, de aztán szinte biztos a bukás. Itt az oldalunkon ilyen programokat nem fogszt találni, nem véletlenül. 
Milyen szisztema szerint érdemes befektetni?
  • használni kell a monitorokat - minden hyip programnál megtalálod az oldalon - amennyiben ezeknek kb. a 90%-a fizetősnek, azaz "paying"-et mutat érdemes elgondolkodni a belépésen, fontos hogy próbálj keresni olyanokat akik már aktív tagok a választott üzletben és az ő véleményüket is kérd ki
  • ne legyünk mohóak, a befektetéseket érdemes 50-100$ között elhelyezni,  olyan programa ahol max. napi 2% hozamot ígérnek
  • a compounding-ot (kamatos kamat) funkciót csak akkor használjuk, ha már a befektetett alaptőkénket kikértük, mert ettől kezdve már nyereségben vagyunk. 
  • a hyip-cégek látogatottságát, nézettségét érdemes az alexa.com-on is figyelni. Ha hirtelen megnő a nézettségük az általában azt jelenti, hogy gond van a céggel és mindenki azt nézi hogy működik-e még. Ilyenkor nem szabad újabb összeget betenni, sőt igyekezni kell kivenni minden pénzt ami még bent van. 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* indicates required
Close