Kockázati tőke szűrési kritériumok

Egy régi kollégám - Nagy Gergely - írt egy hasznos kis cikket arról, hogyan is lehet szűrni a kockázati tőkét. Ez hasznos lehet mielőtt egy befektetésről döntenél és akkor is, ha már a meglévő üzletedet akarod egy kicsit más szemmel nézni. Szóval köszönet Gerynek :)

 

Kockázati tőke szűrési kritériumok

1. lehetőleg már működő cég legyen, ha mégsem működik még, akkor a menedzsment erős referenciáira van szükség a tevékenységggel kapcsolatban (milyen sikereket ért már el a múltban)

2. működő cég esetében elmúlt évek könyvelési dokumentumai (mérleg, beszámoló, főkönyvi kivonat), induló cég esetében üzleti terv és pénzügyi (cashflow) terv

3. Team: a projekt mögött lévő csapat. Egyik legszigorúbb feltétel, nemcsak a szakmai hozzáértést keressük, hanem sokkal inkább az üzleti hozzáértést

4. cashflow-orientált vállalkozásokat keresünk. Ideális esetben már első évben képes cashflow-t termelni. A megtérülés pontos számait sajnos nem tudom nyilvánosan publikálni. :)

5. piackutatás: legyen tisztában a projekt tulajdonosa a terméke, szolgáltatása piacával

6. működési automatizálhatóság: a projektnek képesnek kell lennie a későbbiekben az alapító személye nélkül is működni. Amennyiben rendszert lehet a működésre “szabni”, akkor komoly esély van a vállalkozás nagyobb értéknövekedésére.

 
 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* indicates required
Close