Stratégiák - Videók

 
Ezen az oldalon különböző forex stratégiákhoz találsz segítséget. Rövid videókban mutatják be, mire kell figyelni egy-egy stratégia alkalmazásánál.
 
 
Bollinger-szalagok
 

A Bollinger-szalag kifejlesztése John Bollinger nevéhez fűződik. Az 1980-es évek elején debütáló technicista kereskedési eszközt a legkedveltebb indikátoraink között tartjuk számon. A Bollinger-szalag lehetővé teszi, hogy az árfolyamok volatilitását összehasonlítsuk az adott termék árával. Az indikátor gyorsan reagál az ármozgásokra és egyből tükrözi az árfolyam fölfelé illetve lefelé történő kilengéseit. A nagy árfolyam emelkedések és csökkenések, azaz a magas volatilitás hatására kitágul a Bollinger-szalag. 

Maga az indikátor három szalagból áll, amelyek körülfogják a részvény ármozgásának túlnyomó részét. Az indikátor három eleme a következő: 


1.\tKözép szalag: egyszerű mozgóátlag 
2.\tFelső szalag: mozgóátlag + az adott termék szórásának a kétszerese 
3.\tAlsó szalag: mozgóátlag - az adott termék szórásának a kétszerese 

A szórás egy statisztikai kifejezés, amely esetünkben az áringadozás mértékét adja meg. Számításánál az adatok átlagtól való eltérésével számolunk. 

Az indikátor a John Bollinger féle definíció szerint megkísérli definiálni a magas ás alacsony árak viszonylagos fogalmát. Értelemszerűen a felső szalag elérésekor relatív magas, még az alsó szalag elérésekor relatív alacsony árról beszélünk. Valamelyik szalag elérése, sőt az árfolyamnak a szalagból való kilépése önmagában nem jelent vételi vagy eladási szignált, trendfordulók előrejelzésére más indikátorok kombinációjával használhatjuk a Bollinger szalagot. A leghatékonyabban momentum indikátorokkal, mint az RSI és a Stohastic vagy a forgalommal is kalkuláló indikátorokkal , mint az Accumulation/Distribution vagy a CMF használhatjuk. Trendkövető és volatilitást mérő indikátorok kombinálása a Bollinger szalaggal kevésbé praktikus, hiszen ezeket maga a Bollinger is tartalmazza. A középső szalag, a mozgóátlag trendkövető, még az alsó és a felső szalag a volatilitást méri. 
 
A Bollinger szalagok használatát az alábbi 4 perces videó mutatja be: 

 

Longolás és Shortolás

 

Maga a kifejezés - shortolás - a SHORT SELLING magyarosított változata. Ennek lényege, hogy a befektető elad olyan részvényeket, melyek nincsenek a birtokában, azzal a szándékkal, hogy majd később olcsóbban visszaveszi azokat. Longolás, amikor a befektetők a drágulásra számítanak.

 

Tőkeáttétel

 

  • Vállalatok esetében a tőkeáttétel az idegen tőke / saját tőke arányát mutatja meg. A magas tőkeáttétel azt jelenti, hogy a vállalatnak nagy összeget kell fordítania a hitelezők törlesztésére. A részvényesek, befektetők számára magasabb kockázatot hordoz a magasabb idegen tőke mértéke.
 
  • Másik értelmezésében tőkeáttétel alatt azt értjük, hogy egy befektető a saját tőkéjénél nagyobb értékben köt befektetést. Ez a módszer rendkívül kockázatos, mivel a befektető nem csak nyereségét tudja így megsokszorozni, hanem rossz esetben a saját tőkéjének többszörösét is elveszítheti. Ilyenkor pótbefizetéssel kell kiegyenlítenie a tartozását. Tőkeáttétel leggyakrabban a részvények és határidős ügyletek piacán fordul elő.

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* indicates required
Close