Hedge Fund

 

A befektetések világában egyre gyakrabban hallani a hedge fund-cégekről. Egészen mostanáig, csak a "gazdagoknak" adatott meg, hogy ilyen cégekre bízzák a vagyonukat. Viszont mostantól lehetőség nyílik a lakosság és a kisbefektetők számára is hogy hedge fund cégnél tartják a pénzüket. Néhány évvel ezelőtt még elképzelni sem tudtam, hogy egyszer lehetőségem lesz egy hedge fund céggel együtt dolgozni.

Mivel sokan nincsenek tisztában a hedge fund jelentésével, most nézzük meg részletesen mit is jelent.

A hedge fund egy kevéssé szabályozott  befektetési alap,  amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére. A hedge fund-ok vezetőinek klasszikus alakja a magyar származású Soros György. 

 

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal szélesebb körű eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short-pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti.

 

A Hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti, hedge fund kifejezés szerepel. A „hedge” szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.

 

Története

Az első Hedge fund-ot Alfred Winslow Jones indította 1949-ben. Jones elmélete szerint minden részvény árfolyammozgásának oka két tényezőre bontható. Az egyik a teljes részvénypiacra vonatkozó mozgásból, a másik az értékpapír saját teljesítményéből adódik. Hogy kizárja a teljes piaci hatásokat, Jones portfolióját részben megvett részvényekből alakította ki, amelyeket erősebbnek tartott a legtöbb részvénynél, részben pedig short, azaz árfolyamesésre spekuláló pozíciókat vett fel olyan papírokban, amelyeket gyengébbnek tartott a többinél. Megfelelően kiegyensúlyozva ezzel képes volt arra, hogy a teljes piaci kockázatot nagymértékben lecsökkentse. Nyereséget akkor ért el, ha a megvett részvények jobban emelkedtek vagy kevésbé csökkentek, mint a shortoltak, függetlenül a piac általános irányától. Lényegében lefedezte magát a piaci, szisztematikus kockázattal szemben, innen származik a hedge fund kifejezés.

 

Ágazat

Az ágazat mérete egyes becslések szerint meghaladja a 2000 milliárd dollárt, amely még mindig elmaradást jelent a válság előtti, 2007-es 2500 milliárdos értékhez képest. A legnagyobb hedge fund-ok: a JP Morgan Chase hedge fund-ja ($53.5 milliárd kezelt vagyon), Bridgewater Associates ($43.6 milliárd), Paulson & Co. ($32 milliárd), Brevan Howard ($27 milliárd), és a Soros Fund Management ($27 milliárd). A 25 legnagyobb hedge fund által kezelt összeg 2009 végén 519,7 milliárd dollár volt.

A 10 legnagyobb Hedge Fund cég

 

Stratégiák

A hedge fund-ok szabad működésük következtében nagyon sokféle, magas és alacsony kockázatú, akár nagyon összetett befektetési stratégiát alkalmazhatnak.

A főbb stratégiák:

 • Global Macro: Pozíciók felvétele potenciálisan a világ bármely pénzügyi piacán, jellemzően párhuzamosan több helyen is, makroökonómiai eseményekre alapozott döntéshozatali mechanizmusok által.

 • Long/Short Equity: Részvénypiacon vételi és nyitott eladási (short) pozíciók felvétele általában tetszőleges arányban és rövid és középtávú időzítéssel, technikai és esetenként fundamentális elemzésre alapítva.

 • Event Driven: Valamilyen speciális eseményre, például vállalatok fúziója miatti félreárazásra alapuló stratégiák.

 • Short Bias: Kifejezetten a részvények vagy részvénypiacok árfolyamesésére történő spekulatív pozíciók felvétele.

 • Managed Futures: Határidős piacokra kifejlesztett, túlnyomó többségében trendkövető stratégia csoport.

 • Emerging Markets: Feltörekvő részvénypiacokra, esetleg kötvénypiacokra devizákra alapuló, azok relatív felülteljesítésére történő spekuláció.

 

A hedge fund-ok kockázatai

Bár maga a "hedge" kifejezés egy befektetés vagy spekulatív pozíció kockázatának csökkentését jelenti, egy hedge fund-ba történő invesztálás akár kockázatosabb is lehet, mint egy bejegyzett befektetési alap melletti döntés. A legtöbb hedge fund az alábbi jellemzőkkel bír:

 • Tőkeáttétel - Az alap gyakran a saját tőkéjén felül is vállal kötelezettséget, ami pénz kölcsönvételét és befektetését, vagy határidős pozíciók felvételét jelenti. Ha egy hedge fund minden 1 dollár befektetők által adott dollár után 9 dollár kölcsönt alkalmaz, akkor egy 10%-os a pozíciók irányával szembeni árfolyammozgás az alap portfólióját képező eszközökben a teljes saját tőke elvesztését is jelentheti. Ez történt a Long Term Capital Management esetén is 1998-ban, amikor is a hedge fund 4 milliárd dolláros saját tőkéjével szemben 125 milliárd dollár árfolyamértékű pozícióval rendelkezett.

 • Short ügyletek (rövidre eladás) - Az árfolyamesésen történő profitszerzés elméleti szinten is korlátozott, hiszen egy eszköz értéke nem eshet nulla alá, ezzel szemben az árfolyam-emelkedés elméleti mértéke végtelen. Mivel sok hedge fund időről időre, vagy akár dedikáltan (short bias kategória) vesz fel short pozíciókat, így ezen elméletileg mindenképpen létező aszimmetrikus kockázatot vállalja.

 • Kockázat (volatilitás) keresés - Más befektetési alapoktól eltérően a hedge fund-ok sokkal inkább keresik az olyan magas hozamlehetőségű, átlagosnál kockázatosabb eszközöket, amelyek árfolyama a megszokottnál volatilisebb. Ezek közé tartoznak az alacsonyabb besorolású vállalati kötvények, a valamilyen súlyos helyzetbe, akár csődközeli állapotba került vállalatok értékpapírjai, vagy a 2007-ben eszkalálódott jelzálogpiaci válság során nagyot zuhanó jelzálog kötelezettségekre alapozott értékpapírok.

 • OTC piacok - Amíg a befektetési alapok többségét a jogszabályok erősen korlátozzák, vagy eltiltják a tőzsdén kívüli, alacsony likviditású ún. OTC piacoktól, számos hedge fund ezeken a piacokon köt üzleteket és vállal fel pozíciókat, amely szélsőséges piaci helyzetekben a meglévő eszközök értékesítési lehetőségének az eltűnését is jelentheti.

 • Transzparencia hiánya - a hedge fund-ok zárt, szűk körű magántulajdonban lévő jogi személyek, amelyek rendszerint nem hozzák nyilvánosságra dokumentumaikat. Emiatt a befektetőknek nehezebb lehet átlátni a hedge fund stratégiáját és az ezzel összefüggő veszélyeket.

 • Szabályozás/ellenőrzés hiánya - a hedge fund-ok zártkörű mivolta miatt a felügyelő hatóságok, a nagyközönség megvédésének igényének hiányában kevésbé ellenőrzik ezeket, amely tény a befektetők számára átgondoltabb belépési döntést igényel.

 • Opció eladás - Az eladott opciók elméleti vesztesége korlátlan, mivel az eladó vállalja az alaptermék megvásárlási vagy eladási kötelezettségét. Egyes hedge fund-ok tudatosan vállalják ezt a kockázatot, ami nagymértékű árfolyam elmozdulás, vagy piaci pánikok idején is tapasztalható beárazott volatilitás ugrás esetén komoly veszteségeket eredményezhet.

Forrás: Wikipedia

 

Az egyik - szerintem a legjobban érthető - leírás a hedge fund cégekről,  Faluvégi Balázs: Befektetési filozófia kockázatkedvelőknek című írásában van, a 86. oldaltól kezdve. A cikket ITT olvashatod el. 

 

És végezetül a PSZAF állásfoglalását a hedge fund cégekről ITT találod.

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* indicates required
Close